събота, 28 март 2020 г.

Възникване на идеите и поява на позитивната психология – част 2

Пионерът в позитивната психология е Мартин Селигмъм, който поставя основите й, докато е председател на АРА (American Psychological Asociacon). За начало се смята периода 1996-1998 г. От 1967 г. нататък Селигмън в проучванията си акцентира на един важен въпрос: „Как да направим хората по-щастливи?”. Той стига до заключението, че трябва да предложим на хората един:

ØПриятен живот
ØДобър живот
ØСмислен живот


Приятното е свързвано по-скоро с хедонистичното начало у човека, стремежът към удоволствие. Селигмън е на друго мнение; според него приятният живот накратко е способността и възможността да създаваме у другите положителни емоции и възможност  да ги запазват по-дълго.

Въпросът е как да го постигнем. Това са основните нива от пирамидата на Маслоу – храна, сън, сигурност, принадлежност и признание.

Но за да се случи тоа е нужен баланс. За да постигнем това Селигмън предлага следните подходи
ØБлагодарност и прошка за миналите грешки, както към другите, така и към себе сиØЗнание и умение да се справяме с отрицателните емоции в настоящето; намиране на нови начини и подходи да бъдем щастливи
ØПоглед в бъдещето с надежда и оптимизъм

Добрият живот е не просто сила, власт и богатство. Щастието е достигането на нашия потенциал, което ни кара да се чувстваме по-пълноценни, по-свободни, респективно по-щастливи.

Мартин Селигмън и д-р Кристофър Питърсън определят 6 добродетели и 24 сили на характера, присъщи за позивната психология и нещата, върху които трябва да работим всеки ден. Шесте сили са:

ØМъдрост и  любопитство
ØСмелост
ØЛюбов и хуманност
ØСправедливост
ØТемперамент
ØДуховност/транцедентност

Всяка една от тези добродетели е извлечена и анализирана от човешката история, култура, че дори от древните текстове. 

Смисленият живот е в същността си алтруизъм и е тясно свързана с върха на пирамидата на Маслоу. Това е практикуването на доброта, изкуството да надскочиш стемежа към собственото си удоволствие и да се посветиш на другите.
(следва)

Автор: психолог Димитър Делийски

Няма коментари:

Публикуване на коментар